Geplaatst op: 26-07-2017 om 16:01 uur
Laatst gewijzigd op: 30-10-2017 om 12:57 uur

Kinkhoest

Kinkhoest is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie.

Ondanks de hoge vaccinatiegraad in Nederland komt kinkhoest regelmatig voor. Iedereen kan dus kinkhoest krijgen, ook  als je  het al eens hebt gehad.

Kinkhoest kan erg gevaarlijk zijn voor jonge baby’s of kinderen jonger dan 1 jaar die niet of onvolledig zijn gevaccineerd.

Meer weten?

Kijk op de website van het RIVM

Besmetting en klachten

De bacterie zit in de keel van iemand die kinkhoest heeft.

Tijdens het hoesten en niezen, komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Wanneer je deze druppeltjes inademt, kun je ook besmet worden.

De tijd tussen de besmetting en ziek worden is ongeveer 7 tot 10 dagen. Kinkhoest is vooral besmettelijk aan het begin van de ziekte, nog voor dat de hoestbuien beginnen en wanneer iemand nog niet weet dat hij kinkhoest heeft. Deze besmettelijkheid duurt tot 4 weken na het begin van de erge hoestbuien.

Waar herken je kinkhoest aan
  • Het begint met klachten die lijken op een neusverkoudheid
  • Hierna ga je hoesten. Het zijn vaak langdurige blaffende hoestbuien waarbij taai slijm wordt opgehoest. De hoestbuien zijn erg vermoeiend en geven soms een verstikkend gevoel. Na het langdurige hoesten volgt soms een piepende inademing.  Het kan soms voorkomen dat je moet kokhalzen  of moet  braken. Het hoesten kan 3 tot 4 maanden aanhouden.
  • Bij baby’s zijn de verschijnselen minder goed te herkennen. Baby’s  kunnen minder goed gaan eten, soms ook stoppen met ademhalen of blauw verkleuren zonder daarbij veel te hoesten. Een complicatie bij baby’s kan zuurstoftekort of een hersenbloeding zijn.

Let op!

  • Kinkhoest kan erg gevaarlijk zijn voor jonge baby’s of kinderen onder  1 jaar die niet of onvolledig volgens het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt zijn.
  • Een zwangere met kinkhoest kan vlak na de bevalling de baby besmetten. Zij moet contact opnemen met de huisarts.
  • Is er bij jou kinkhoest vastgesteld? Blijf dan uit de buurt van jonge baby’s en zwangere vrouwen die binnenkort moeten bevallen.