Geplaatst op: 26-07-2017 om 16:01 uur
Laatst gewijzigd op: 24-10-2017 om 10:01 uur

Zika-virus

Uitbraak zika-virus

De uitbraak van het zikavirus begon in 2015 Brazilië. Sindsdien heeft de uitbraak zich verspreid naar de landen in Zuid- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Ook zijn delen van Afrika en Azië niet gespaard gebleven. 

Het zikavirus

Het zikavirus wordt door de gelekoortsmug of denguemug verspreid. Deze mug komt van nature niet voor in Nederland. De ziekte (zikakoorts) verloopt meestal vrij mild en vaak zijn er zelfs helemaal geen klachten. Maar 1 op de 5 mensen krijgt klachten die meestal 3 tot 12 dagen na een beet van een besmette mug ontstaan.

Meer informatie

Kijk voor vragen en antwoorden op de website van het RIVM

Zikavirus en zwangerschap

Inmiddels weten we dat een infectie met het zikavirus tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind en afwijkingen kan veroorzaken.

Daarom is het vrouwen die zwanger zijn of op korte termijn zwanger willen belangrijk om goed geïnformeerd te zijn als zij op reis willen naar landen waar het zikavirus voorkomt.

Dus geldt dit voor jou let dan op het volgende reisadvies:

  • Ben je zwanger of heb je een zwangerschapswens bespreek dan de noodzaak van je reis een arts en heroverweeg eventueel je  reis.
  • Wil je zwanger worden en kom je net terug uit een land waar het zikavirus heerst, stel je wens dan minstens tot één mand na terugkomst uit.
  • Mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus heerst, adviseren we om minstens twee maanden veilig (met condoom) te vrijen.
  • Meld een recent bezoek aan een land waar het zikavirus heerst tijdens je reguliere controles bij de verloskundige of arts. Doe dit zeker als er binnen twee weken na je terugkomst klachten optreden die kunnen passen bij een infectie door het zikavirus.
Preventieve maatregelen

Neem zorgvuldig muggen werende maatregelen als je op reis gaat naar de tropen of gebieden waar het zikavirus voorkomt:

  • Draag bedekkende kleding (lange mouwen, lange broek)

  • Smeer de onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET bevat

  • Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte

  • Consulteer voor vertrek altijd een behandelend arts of een reizigerskliniek. Zeker wanneer je een immuunstoornis, een chronische ziekte hebt of zwanger bent