Nieuws
Geplaatst op: 11-10-2017 om 00:00 uur
Laatst gewijzigd op: 20-11-2017 om 10:11 uur

Resultaten bekend van panelonderzoek houtrook

Met de winter in het vooruitzicht, verdwijnen de barbecues en terraskachels en worden de open haarden en houtkachels weer in gebruik genomen. Naast gezelligheid, zorgt dit bij omwonenden soms ook voor hinder of gezondheidsklachten.

De stooktips van het RIVM kunnen helpen om deze overlast te beperken. Lang niet iedereen volgt deze adviezen echter op, blijkt uit onderzoek van GGD Kennemerland onder haar inwonerspanel. Zo wordt het advies ‘stook niet bij windstil of mistig weer’ door bijna de helft van de houtstokende panelleden niet toegepast. De helft kende de tip niet en de andere helft slaat de tip in de wind. 

Hout stoken en overlast

Ruim 1750 panelleden vulden in juni een online vragenlijst in over houtrook. De resultaten zijn te vinden in de Gezondheidsatlas van GGD Kennemerland. Het onderzoek wijst onder meer uit dat 40% van de panelleden afgelopen jaar overlast had van houtrook. Het ging vaak om stankoverlast, maar voor een deel van de panelleden leverde het ook luchtwegklachten op.

40% van de panelleden wil informatie over de mogelijke gezondheidseffecten van houtrook, liefst via een website. Een zeer grote meerderheid van de houtstokende panelleden (90%) is bereid om (meer) maatregelen te nemen om overlast van houtrook voor omwonenden te beperken. De helft van de houtstokers wil daarbij graag informatie over hoe ze dit kunnen doen. Ook deze informatie willen ze het liefst via een website. 

Meer informatie

Wilt u meer weten over houtrook, de gezondheidseffecten daarvan, of de maatregelen die u als houtstoker kunt nemen om overlast voor omwonenden te beperken? Kijk dan op www.rivmtoolkit.nl/Onderwerpen/Houtrook_en_gezondheid of www.ggdkennemerland.nl/gezond-leven/gezond-leefmilieu/milieu-in-en-om-het-huis/houtrook 

Bent u al lid van het GGD Panel?

De GGD hoort graag wat er bij inwoners leeft op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn. Daarvoor heeft de GGD een inwonerspanel. Wilt u ook lid worden? Aanmelden kan via www.ggdkennemerland.nl/panel. Elke inwoner van regio Kennemerland van 18 jaar of ouder kan lid worden. Als panellid ontvangt u ongeveer 4 keer per jaar een uitnodiging om online een korte vragenlijst in te vullen. Deelname is vrijblijvend.