Nieuws
Geplaatst op: 11-10-2017 om 00:00 uur
Laatst gewijzigd op: 20-11-2017 om 10:12 uur

Stop de bloeding, red een leven

Omstanders en niet-medische hulpverleners kunnen de overlevingskansen van slachtoffers met ernstig bloedverlies bij bijvoorbeeld (bom) aanslagen, aanzienlijk verhogen. Dat geldt natuurlijk ook voor meer alledaagse verwondingen waarbij levensbedreigend bloedverlies optreedt, bijvoorbeeld bij ongevallen met machines, een val door een glazen deur of ernstige open botbreuken.

Hoe meer omstanders en niet-medische hulpverleners weten hoe ze ernstig bloedverlies moeten behandelen, des te meer levens kunnen worden gered. Door het bieden van snelle eerste hulp ter plaatse kan voorkomen worden dat mensen doodbloeden.Met de cursus ‘Stop de bloeding’ leert u hoe u als niet-medicus een ernstige bloeding kunt stoppen. 

Les van ervaren, gecertificeerde trainers
De cursus wordt gegeven door ervaren docenten die voor deze cursus een training hebben gevolgd in de VUmc Academie. Op deze manier wordt het principe van “Stop de bloeding” verder verspreid.

Inhoud van de cursus
In deze cursus leert u onder andere:

  • een ernstige bloeding herkennen en stoppen
  • oefenen en aanleggen van (stollingsbevorderende) gazen in bloedende wond
  • het aanleggen van een tourniquet (knevelverband bij ernstige bloedingen) 

Inschrijven
Heeft u interesse in deze cursus? U kunt zich hier direct inschrijven.
U vindt hier ook een overzicht van al onze cursussen (data, locatie en beschikbaarheid


Over “Stop de bloeding”…

De cursus “Stop de bloeding” is in Nederland geïntroduceerd door Dr. Leo Geeraedts, traumachirurg in VUmc en voormalig arts bij het Mobiel Medisch Team. Deze arts is expert op het gebied van bloedverlies en shock,  en is samen met VUmc Academie en het Netwerk Acute Zorg Noordwest bezig om de kennis en vaardigheden over het stoppen van levensbedreigend bloedverlies in Nederland te verspreiden. Zijn kennis en methode zijn gebaseerd op de ‘Stop the Bleed’-campagne uit de Verenigde Staten.