Tuberculose

De afdeling Tuberculose Bestrijding is telefonisch bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.15 tot 14.30 uur.
023 789 1620
Geplaatst op: 26-07-2017 om 16:01 uur
Laatst gewijzigd op: 30-10-2017 om 11:00 uur

e-mail: tbckennemerland@ggdkennemerland.nl

Tuberculose (tbc) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie. De meeste mensen die deze bacterie in hun lichaam hebben, merken daar niets van. 10 procent van de mensen die in contact zijn geweest met een persoon die open tbc heeft, krijgt zelf ook de ziekte tbc. De meest voorkomende vorm van tbc is longtuberculose. 

Spreekuur TBC

GGD locatie Hoofddorp
Spaarnepoort 5
2134 TM Hoofddorp

 

Voor professionals
Voor collegiaal overleg en melding van nieuwe patiënten zijn wij op weekdagen de hele dag (9:00 tot 17:00 uur) bereikbaar via hetzelfde nummer 023 – 789 1620.
Immigranten of aanstellingskeuring

Door je werkgever uitgenodigd voor een aanstellingskeuring? Of net in Nederland en een brief ontvangen van de Vreemdelingendienst? Maak dan een afspraak met de GGD afdeling Tuberculosebestrijding.

Voor nieuwe immigranten

Naast het maken van een afspraak hebben wij elke maandagochtend inloopspreekuur voor nieuwe immigranten die naar ons doorverwezen zijn door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het inloopspreekuur vindt plaats tussen 09:00-11:00 uur. Hiervoor kan je geen afspraak maken.

Neem de volgende documenten mee naar de afspraak:

 • Paspoort
 • Het ingevulde formulier van de IND

Zonder deze documenten kunnen wij je helaas niet helpen.

Let op! Voor kinderen tot 18 jaar geldt een andere regeling. Neem hiervoor contact met ons op.

Verplicht en vrijwillig onderzoek

De eerste foto is verplicht. De daarop volgende screeningen zijn niet verplicht, maar worden door ons sterk geadviseerd als je uit een land komt waar veel tuberculose voorkomt. Je ontvangt hiervoor van ons een oproep. De screening bestaat uit een longfoto gedurende twee jaar, elk half jaar een longfoto.

Immigrants - English version

Every Monday morning between 09:00 & 11:00 we have a walk-in clinic for new immigrants who have been referred to us by the Immigration and Naturalisation Service (IND). 

This is the only day you come for tb-screening. You cannot make an appointment. 

Important information: For children up till 18 years old we advise a different kind of  tb-test. Please contact our department for further details.

What you should bring with you to the appointment:

 • Passport
 • Your IND referral form

Without these documents, we will not be able to help you.

Compulsory and voluntary s screening

The first screening for the IND is mandatory. The subsequent screenings are not compulsory, but are strongly advised by the Department of Tuberculosis if you come from a country where tuberculosis is highly prevalent. The screening consists of a chest x-ray  every six months for two years in total. Our department will send you an appointment for this voluntary screening.

Oproep ontvangen voor contactonderzoek

Een brief ontvangen van ons met daarin een oproep voor een contactonderzoek? Kom dan altijd naar de afspraak!

Een onderzoek kan voorkomen dat je zelf ook ziek wordt. Rond elke tuberculosepatiënt wordt een bron- en contactonderzoek uitgevoerd. Als de patiënt mogelijk een besmettelijke vorm van TBC heeft, wordt bij dat onderzoek gekeken of er infecties in de (directe) omgeving zijn veroorzaakt (contactonderzoek). Ook wordt bij elke patiënt nagegaan of er een besmettingsbron ontdekt kan worden (brononderzoek).

Contacten bij wie actieve TBC ziekte wordt vastgesteld, worden behandeld. Contacten die een niet-actieve (slapende) infectie blijken te hebben, kunnen worden behandeld om te voorkomen dat zij in een later stadium actieve TBC krijgen.

Het contactonderzoek kan bestaan uit:

 • De Mantouxtest
  Bij de Mantoux-test wordt een kleine beetje testvloeistof ingebracht in de huid. De inspuitplek wordt 2 tot 3 dagen later gecontroleerd door de GGD. Als zich een bobbel heeft gevormd kan dat betekenen dat de persoon besmet is. In dat geval wordt meestal een bevestigingstest gedaan (de IGRA) hiervoor wordt  bloed  afgenomen.
 • Een röntgenfoto van de longen
  De longfoto wordt gemaakt bij de GGD en beoordeeld door de TBC-arts van de GGD.
Vaccinatie tegen Tuberculose

De vaccinatie tegen tuberculose heet BCG-vaccinatie. De BCG biedt een redelijke, maar niet volledige bescherming tegen besmet raken met TBC en het daarna ontwikkelen van de ziekte.

De vaccinatie beschermt kleine kinderen heel goed tegen het krijgen van ernstige soorten van de ziekte zoals hersenvliesontsteking.

Zuigelingen en kinderen

De BCG is niet voor alle kinderen, maar alleen voor zuigelingen en kinderen onder de 12 jaar van wie een of beide ouders afkomstig zijn uit een land waar veel TBC voorkomt (bijvoorbeeld India, Somalië, Marokko). Je krijgt een speciale oproep voor je kind van de afdeling TBC-bestrijding van de GGD. Je kind krijgt deze vaccinatie dus niet samen met de andere vaccinaties op het consultatiebureau van de Jeugdgezondheidszorg. De BCG is gratis, en niet verplicht, maar wel belangrijk.

Let op: Als de afspraak in de eerste oproep niet uitkomt, vragen we je vriendelijk om deze telefonisch af te zeggen en een nieuwe afspraak te maken. Zonder afzegging moeten wij helaas bij een volgende afspraak € 11,20 administratiekosten in rekening brengen.

Reizigers of werkenden in landen met veel TBC

Ga je voor langere tijd (6 maanden of langer) reizen in landen waar veel TBC voorkomt (Afrika, Azië, sommige delen van Zuid-Amerika) dan kan je in sommige gevallen geadviseerd worden om een BCG-vaccinatie te laten zetten. Hetzelfde geldt voor als je werk gaat doen waarbij het risico op het oplopen van TBC groter is dan normaal, bijvoorbeeld in een ziekenhuis. Let op:

 • Voor reizigers is de BCG niet gratis. Kosten:  € 28,43 voor de vaccinatie. Voorafgaand aan de vaccinatie moet een huidtest (Mantoux) op TBC-infectie worden gedaan, die kost  € 28,55.

 • Het duurt 6 weken voordat de vaccinatie optimaal beschermt, dus maak tijdig een afspraak.

 • De BCG-vaccinatie wordt niet gegeven aan personen met een ernstige afweerstoornis door ziekte of medicijngebruik.

 • Zwangerschap:   Zorg dat je binnen 3 maanden na de BCG niet zwanger wordt.  BCG wordt afgeraden tijdens de zwangerschap, maar overleg met de TBC-arts over voor- en nadelen.

 • Borstvoeding:  Geen risico voor moeder of kind.

Contactformulier TBC onderzoek na reis

Ben je van plan om  langer dan 3 maanden op vakantie te gaan naar Oost-Europa, Afrika, Azië of Midden-of Zuid-Amerika? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de afdeling Tuberculosebestrijding.

Is het advies om na je reis je te laten controleren op TBC? Vul dan dit formulier in.