Geplaatst op: 23-08-2017 om 10:02 uur
Laatst gewijzigd op: 23-08-2017 om 10:02 uur
Gezondheidsrisico's bij evenementen
Popfestivals, jaarmarkten, pieremachochelraces… Niet iedereen houdt ervan, maar zeker is dat evenementen vaak welkome reuring geven. We mogen organisatoren in veel gevallen dan ook dankbaar zijn voor de tijd en moeite die ze nemen om iets goeds in elkaar te zetten. Zij nemen daarmee tevens een grote verantwoordelijkheid op zich, want elk evenement brengt onvermijdelijk risico’s voor de gezondheid en veiligheid met zich mee. Het is aan u als organisator van een evenement om die risico’s zoveel mogelijk te beperken.
Voor het nemen van maatregelen hiertoe gelden onder andere de hygiënerichtlijnen van het LCHV en richtlijnen van de voedsel- en warenwetgever NVWA. Omdat deze richtlijnen veelomvattend en niet altijd even toegankelijk zijn, heeft GGD Kennemerland een abc gemaakt van de belangrijkste risicofactoren, met adviezen en verwijzingen naar relevante informatiepagina’s.
Afval en afvalwater
Afval bij evenementen kan ratten en andere dieren aantrekken die ziektes over kunnen brengen. Bezoekers kunnen zich verwonden aan glas en ander scherp afvalmateriaal. Als afvalwater, bijvoorbeeld bij heftige regen, in contact komt met zwemwater, kan gevaar ontstaan, enzovoort. Maak daarom altijd een plan voor veilige opslag en afvoer van afval en afvalwater.
Dieren
Door contact met dieren kunnen (ernstige) ziekten worden overdragen. Denk bijvoorbeeld aan overdracht door een bijt – of krabwond of door parasieten die de dieren bij zich dragen. Geef informatie over hygiëne bij contact met dieren en over wat te doen bij beten. Het beste is na een beet zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan voor een vaccinatie of antibiotica.
Drinkwater
Verontreinigd drinkwater kan gevaarlijk zijn. Zorg dat u schoon water gebruikt uit schone leidingen en containers. Zorg minimaal voor stromend water op de plaatsen waar voedsel wordt bereid, bij ruimtes waar kinderen worden opgevangen en bij het sanitair.
Hulpdiensten
Als het misgaat, vertrouwen we allemaal op 112. Maar hulpdiensten kunnen niet vliegen, behalve de traumahelikopter. Zorg dat hulpdiensten altijd toegang hebben tot het terrein of de locatie. Zorg dat zij ook weten waar ze heen moeten.
Kinderopvang
Kinderopvang in een knutselhok of ballenbak geeft ouders meer ruimte om te genieten van het evenement. Zorg wel voor goed toezicht en goede hygiëne. Maak speelgoed- en speeltoestellen tussentijds regelmatig schoon, laat kinderen hun handen wassen.
Mensen die minder zelfredzaam zijn
De aanwezigheid van kinderen, ouderen of mensen met een handicap brengt extra risico met zich mee. Bedenk welke extra hulp deze groepen nodig hebben, bijvoorbeeld bij een evacuatie. Denk ook aan anderstaligen. Hoe gaan zij uw instructies volgen?
Omgevingsfactoren
Omgevingsfactoren zoals de nabijheid van water of een bedrijf waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, vormen een extra risico bij evenementen. Maak u een voorstelling van wat er kan gebeuren, overleg met betrokken partijen, maak samen een plan. Houd ook rekening met omwonenden.
Ongevallen
Hoe meer mensen bij elkaar, hoe groter de kans op ongelukken. Ook bij het leveren van sportieve prestaties bestaat de kans op een ongeval. Denk aan schaafwonden of botbreuken, maar ook aan oververhitting en bovenmatig alcohol- en drugsgebruik. Ook de (schrik)reactie van de massa of een knelpunt als een versmalling van de doorgang kan ongevallen veroorzaken. Denk aan verdrukking of vertrapping. Maak met relevante partijen een plan voor diverse scenario’s. Richt één of meerdere EHBO-posten in volgens de richtlijnen. Zorg dat het terrein toegankelijk is voor hulpdiensten, enzovoort.
Veiligheidsplan
Wat gebeurt er als mensen massaal onwel worden of als er brand uitbreekt? Maak u een voorstelling van dergelijke scenario’s en zorg voor een plan. Hoe kunt u de risico’s beperken, signaleren als iets mis gaat en maatregelen nemen? Zorg dat uw crew, de hulpdiensten en bezoekers weten wat ze moeten doen.