Houtrook

Voor informatie over houtrook en gezondheid, kun je bellen met het team medische milieukunde.
023 515 9500
Geplaatst op: 18-09-2017 om 15:38 uur
Laatst gewijzigd op: 30-10-2017 om 12:47 uur

Houtrook

Een houtkachel of openhaard is gezellig, maar kan ook hinder en gezondheidsklachten veroorzaken. Houtkachel

In huis komen door het stoken meer schadelijke stoffen in de lucht. Buiten kunnen de schadelijke stoffen lang in blijven hangen, vooral bij windstil en mistig weer. Dit voorkom je door verstandig te stoken.

Een houtkachel of open haard gebruik je voor verwarming en sfeer in huis. Nadeel is dat een houtkachel of open haard veel meer verontreiniging verspreidt dan andere verwarming. In huis komen door het stoken meer schadelijke stoffen in de lucht, ook als je binnen geen rook ziet. De houtrook kan zorgen voor overlast bij buren. In de zomer kan er ook overlast zijn van barbecues, terraskachels en vuurkorven. Niet iedereen realiseert zich dat alle rook - en dus ook houtrook - ongezond is.

Meer weten?

Website van het RIVM

Website van  Milieu Centraal

10 stooktips

Wat doet houtrook met je gezondheid

In huizen waar regelmatig hout wordt gestookt, hebben vooral kinderen een groter risico op luchtwegklachten. Voorbeelden zijn verkoudheid, astma, bronchitis en longontsteking. Ook als je  gevoelige longen of hartklachten hebt, kun je klachten krijgen door een houtkachel of open haard.

De rook van een houtkachel of open haard kan buiten ook voor overlast zorgen. Sommige mensen krijgen er klachten van. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen krijgen gezondheidsklachten door de laaghangende rook.

Vanuit gezondheidskundig oogpunt is het goed blootstelling aan houtrook zoveel mogelijk te beperken. Rook is altijd ongezond.

Wat kan ik doen bij overlast

Hinder door houtrook komt vaak door slecht stoken en onwetendheid. Wil je schoner stoken? Kijk eens naar de stooktips van het RIVM.

Heb je last van de open haard of houtkachel van je buren, ga hierover dan eerst in gesprek.. Als je er samen niet uitkomt, kun je je klacht melden bij de gemeente. Informeer bij je gemeente naar de mogelijkheid van buurtbemiddeling.  Als de veroorzaker in een huurwoning woont, kun je de verhuurder aanspreken op overlast.

Via de website van het platform houtrook vind je uitgebreide informatie over stappen, die je kunt nemen om overlast te voorkomen (Toolkit Houtstook door particulieren, hoe voorkom je overlast?)

Wat kan de GGD doen

De GGD geeft informatie over mogelijke gezondheidseffecten van blootstelling aan houtrook. Ook geven we voorlichting over hoe je kunt stoken met zo min mogelijk overlast en effect op je gezondheid.

De GGD kan met je meedenken over een mogelijke aanpak van houtrook overlast,  maar kan weinig doen tegen het gebruik van houtkachels. We kunnen geen maatregelen afdwingen richting stoker(s) of gemeente. De GGD doet geen luchtmetingen. Er zijn wel adviesbureaus die metingen kunnen uitvoeren. Dit heeft echter niet veel zin omdat op dit moment luchtmetingen nog niet geschikt zijn om in te zetten bij het bepalen van hinder door houtrook. Hiervoor is eerst meer onderzoek nodig.