Bedwantsen

Voor informatie over bedwantsen en gezondheid, kun je bellen met het team medische milieukunde.
023 515 9500
Geplaatst op: 19-09-2017 om 13:49 uur
Laatst gewijzigd op: 29-09-2017 om 14:17 uur

E-mail: mmk@ggdkennemerland.nl.

Bedwantsen zijn kleine beestjes van zo’n 6 millimeter lang. Ze voeden zich met het bloed van mens of (huis)dier.

Ze leven in de directe nabijheid van mens en dier en komen in principe alleen voor in kamers waar regelmatig wordt geslapen. Ze zijn roodbruin van kleur en na een ‘bloedmaaltijd’ worden ze donkerrood. Bedwantsen houden niet van licht.

Kenmerken
De uitwerpselen van de bedwants zien er uit als bruinzwarte puntjes. Deze vind je op lakens, plinten of rondom schilderijen en stopcontacten. Ook kun je in de buurt van hun schuilplaats donkere vervellinghuidjes aantreffen.

Risicos voor de gezondheid

De aanwezigheid van bedwantsen is vooral erg hinderlijk De klachten na de beten lijken op die van muggen of vlooien.

De klachten kunnen variëren van kleine, onduidelijk rode plekjes tot een rij van bultjes bij elkaar, die hevige jeuk veroorzaken. De bultjes genezen over het algemeen snel. Het behandelen van beten van bedwantsen is over het algemeen niet nodig.  Als de huiduitslag erg uitgebreid is en de jeuk ernstig, kun je een huisarts raadplegen.

Wat kun je zelf doen

Bedwantsen waren in Nederland sinds de jaren 50 nagenoeg uitgeroeid. Dit kwam door betere hygiëne en het gebruik van bestrijdingsmiddelen als DDT.

 

Tegenwoordig komt de bedwants weer in Nederland voor. Dit heeft niet zozeer te maken met hygiëne maar met het vele reizen wat wij doen. Bedwantsen liften namelijk mee in koffers, rugzakken en kleding.

 

Je kunt dit voorkomen door:

  • Koffers en tassen niet op de grond in de buurt van het bed te zetten maar op een rek, op enige afstand van muren, of op tegels in een badkamer.

  • Als je rode plekjes hebt op de huid en bloedvlekjes op de lakens ziet, dan ben je misschien gebeten door bedwantsen. Neem kleding dan niet zo maar mee naar huis. Doe de kleding in een dichte vuilniszak. Meld bij het hotel dat de kamer (vermoedelijk) besmet is met bedwantsen.

  • Zet de bagage niet in huis. Pak de bagage uit in de tuin en was de kleding direct op 60 graden of warmer. Droog de kleding in de droger. Schrob naden, vouwen en kieren van de koffers en tassen. Doe dit buiten en gebruik water van 50 graden of warmer.

Bestrijding

Zitten de bedwansen in je huis. Schakel dan een deskundige bedrijf in om de bedwants afdoende te bestrijden.

 

De GGD doet dit niet. Ga niet zelf met insecticiden aan de slag, onder meer vanwege resistentie en bijwerkingen.

Geplaatst op: 19-09-2017 om 13:48 uur
Laatst gewijzigd op: 29-09-2017 om 09:53 uur