Koolmonoxide

Voor informatie over koolmonoxide en gezondheid, kun je bellen met het team medische milieukunde.
023 515 9500
Geplaatst op: 02-10-2017 om 13:46 uur
Laatst gewijzigd op: 03-10-2017 om 11:45 uur

 E-mail: mmk@ggdkennemerland.nl

 

Koolmonoxide (CO) is een zeer gevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout.

 

Koolmonoxide is een gas dat je niet kan zien of ruiken maar dat wel giftig is. Het inademen van koolmonoxide veroorzaakt gezondheidsklachten. Bij hoge concentraties kan koolmonoxide zelfs levensgevaarlijk zijn.

 

Meer informatie

Is te vinden op de website van de brandweer

Lees de folder van het RIVM

Koolmonoxidevergiftiging

Als er koolmonoxide in huis vrijkomt, adem je dat in. Wanneer je een korte periode een kleine hoeveelheid koolmonoxide inademt, ontstaan er meestal geen klachten. 

Bij het inademen van veel koolmonoxide ontstaat een acute koolmonoxidevergiftiging. Dan kunnen klachten optreden zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, slaperigheid, hartkloppingen, snel ademen, braken en verwardheid. Je kan zelfs bewusteloos raken en overlijden.

 

Koolmonoxidevergiftiging kan ook optreden bij het langdurig inademen in een kleine hoeveelheid koolmonoxide, we noemen dit ook wel een chronische koolmonoxidevergiftiging. Dit kan leiden tot aanhoudende klachten van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Omdat de gezondheidsklachten ook horen bij andere aandoeningen en ziektes, wordt er meestal een andere oorzaak aangewezen.

 

Wat opvalt bij een koolmonoxide-vergiftiging is dat de klachten minder worden wanneer je een tijd niet binnen bent.

Oorzaken van hoge koolmonoxide uitstoot

De kans op een verhoogde uitstoot van koolmonoxide is vooral groot bij verbrandingstoestellen die niet goed worden onderhouden.

In de binnenlucht kan koolmonoxide blijven hangen als er niet of slecht geventileerd wordt. De belangrijkste oorzaken van koolmonoxide in huis zijn geisers en gasfornuizen. Maar ook gaskachels en centrale verwarmingsketels veroorzaken koolmonoxide. Alles waarin hout, kolen, gas of olie wordt gestookt, kan een bron zijn van koolmonoxide. Ook waterpijp en tabaksrook kunnen een bron zijn van koolmonoxide in huis.  

Wat kun je doen om problemen te voorkomen
  • Laat je geiser, gaskachel of centrale verwarmingsinstallatie elk jaar door een erkend installateur.

  • Laat je schoorsteen elk jaar vegen door een schoorsteenveger die is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB).

  • Zorg 24 uur per dag voor voldoende ventilatie. Laat bijvoorbeeld altijd een raam of ventilatierooster open, zodat zuurstof naar binnen kan en verbrandingsgas naar buiten.

  • Gebruik een geiser zonder afvoer niet langer dan 20 minuten achter elkaar. Ventileer extra goed.

  • Houd de afzuigventilator van de keuken en de centrale afzuiging van de keuken, wc en badkamer schoon en in orde.

  • Pas op met het dichtmaken van ventilatieroosters of kieren en naden, zeker als er in uw woning geen ventilatiesysteem aanwezig is.

  • Plaats een koolmonoxidemelder. Te koop bij bijvoorbeeld doe-het-zelfzaken en waarschuwt voor acuut gevaar. Controleer regelmatig de goede werking van een koolmonoxidemelder.

  • Zet bij lichte gezondheidsklachten direct de ramen en deuren wijd open. Zet verbrandingstoestellen uit en bel direct de installateur. 

Waar moet je op letten?

  • De vlam van de verwarmingsinstallatie. Bij geel of oranje dan is er iets mis.

  • Beslagen ramen of gaslucht.

  • Klachten als hoofdpijn, slaperigheid, misselijkheid, duizeligheid, hartkloppingen, snel ademen, braken en verwardheid.

  • Of de klachten verdwijnen als u buiten bent.

Geplaatst op: 02-10-2017 om 09:57 uur
Laatst gewijzigd op: 03-10-2017 om 11:31 uur